Balenin temsiliyetini sahnenin dışına taşıyarak şehir içinde görünür kılabilme niyetiyle başladığım fotoğraf serisine İstanbul’un çeşitli bölgelerinde 2017’den bu yana devam ediyorum. Bu seri, algılanan bale estetiğinin yanında uzun yıllar gösterilen özveri ve emeğin potansiyelini kente taşımayı arzuluyor. Somut olarak fotoğraf şeklinde kurguladığım çalışmalarımı bir süreç olarak görerek çekim anlarına tanıklık eden rastgele insanların tepkilerini ve onlarda bıraktıkları izlerin de bir hatırasına dönüştürmeyi hedefliyorum.
Berk Kır. Genç sanat tarihçi, araştırmacı ve fotoğraf üreten bir sanatçı olarak İstanbul’da yaşıyor. Fotoğraflarında hayatın akışına aykırı bir müdahale içeriyor. Zaman içinde meydana gelen olayları fotoğraflamak yerine, anları orada yarattığı sağduyulu bir yaklaşımla yeniden monte eden kurgular yaratıyor. Üretim ve araştırmalarında eğilim gösterdiği temalar arasında kavramsal düşünce, imge teorisi, kültürel miras, insan-beden ilişkisi ve kent görülüyor.
Siyaset felsefesi ve tarihi açısından Nizamü'l-Mülk'ün "Siyasetnamesi" ile Machiavelli'nin "Prens"i birçok defa karşılaştırılmıştır. Ancak bu defa, zaman üzerinden yola çıkarak tarihsel bir okuma yapılmamıştır. Tarihsel metinler, günümüzdeki bir mimarın gözünden mekânsal olarak ele alınmıştır.
Read moreAhmet Doğu İpek’in Arter’de yer alan “Başımızda Siyahtan Bir Hâle” isimli sergisi sanatçının 2020–2022 yılları arasında farklı mecraları kullanarak ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Heval Zeliha Yüksel, farklı duyulara ve sayısız deneyime açık olan sergiyi Ahmet Doğu İpek ile gezerek sergiye dair izlenimlerini yazdı.
Read more