Menu

Home Page / Blog

Plan Tipleri
Test 26 October 2020
Editör

Plan Tipleri

Türkiye Tasarım Vakfı, tasarım ve tasarımla ilgili farklı konuları gündeme getirmek için takipçileriyle her hafta Instagram hesabı üzerinden testler paylaşıyor. 20 Ekim’deki testte “Plan Tipleri” konusu ele alındı.


Plan Tipleri Testi


1)Son dönem Bizans mimarlığında ortaya çıkan, kubbenin altındaki kare planlı mekanı üç taraftan çevreleyen koridorların olduğu plan tipine ne ad verilir?

a) Dehlizli
b) Merkezi
c) Yunan haçı


2) Haç plan şemasına sahip olan ancak büyük kubbeli mekanlar yapma amacıyla köşe payeleri kullanılan ve mozaikleriyle ün kazanan sekiz destekli kilisenin adı nedir?

a) Pantepoptes Manastır Kilisesi
b) Daphni Manastır Kilisesi
c) Myraleion Manastır Kilis


3) Geleneksel Türk evlerinde ortada boydan boya uzanan sofaya açılan en az ikişer odanın olduğu plan tipine ne ad verilir?

a) Sofasız
b) Dış sofalı
c) Karnıyarık


4) Üsküdar Mihrimah Sultan, Şehzade ve Süleymaniye Cami hangi merkezi plan şemasıyla inşa edilmiştir?

a) Dört Dayanaklı Yarım Kubbeli
b) Altı Dayanaklı
c) Sekiz Dayanaklı

Konu İle İlgili Kaynak Önerilerimiz

1. Türk Evi, Sedad Hakkı Eldem
2. Bizans Mimarisi, Cyril Mango
3. Osmanlı Mimarisi, Doğan Kuban

Similar Posts

Yeniden İşlevlendirme
Editör Test
Yeniden İşlevlendirme

Türkiye Tasarım Vakfı, tasarım ve tasarımla ilgili farklı konuları gündeme getirmek için takipçileriyle her hafta Instagram hesabı üzerinden testler paylaşıyor. 23 Mart'taki testte “Yeniden İşlevlendirme” konusu ele alındı.

Read more
Kitap Tasarımı
Editör Test
Kitap Tasarımı

Türkiye Tasarım Vakfı, tasarım ve tasarımla ilgili farklı konuları gündeme getirmek için takipçileriyle her hafta Instagram hesabı üzerinden testler paylaşıyor. 16 Mart'taki testte “Kitap Tasarımı” konusu ele alındı.

Read more
Doğal Taş
Editör Test
Doğal Taş

Türkiye Tasarım Vakfı, tasarım ve tasarımla ilgili farklı konuları gündeme getirmek için takipçileriyle her hafta Instagram hesabı üzerinden testler paylaşıyor. 9 Mart'taki testte “Doğal Taş” konusu ele alındı.

Read more
Share
TR