Menu

Home Page / Blog

Sea Stone
Madde - 1: Araştırma 01 October 2020
Editör

Sea Stone

Madde - 1 malzeme atölyemizde yeni çalışmaları, malzemeleri ve ürünleri araştırıp öğrenmeye devam ediyoruz.Bu hafta, Newtab-22‘nun deniz ve su ürünleri yetiştiriciliği endüstrilerindeki atık deniz kabuklarını kullanarak ürettiği sürdürülebilir bir malzeme olan Sea Stone’u inceledik. Sea Stone, Newtab-22'nun her yıl yedi milyon ton deniz kabuğunun atılmasına neden olduğunu iddia ettiği deniz ürünleri endüstrisindeki atık sorununa alternatif bir çözüm bulma amacıyla geliştirildi. Bu atığın çoğu, düzenli depolama alanlarına ya da plajlara dökülüyor. Proje, deniz kabuklarının çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir malzeme oluşturmak için kullanılmasını öneriyor.

Dezeen

Sea Stone, kabukların öğütülmesi ve doğal bağlayıcılarla karıştırılması sonucu üretiliyor. Elde edilen karışım bir kalıba ekleniyor ve beton benzeri parçalar halinde katılaşmaya bırakılıyor. Bu yöntem şu anda ısı, elektrik ve kimyasal işlemlerin kullanılmasını önlemek ve sürecin mümkün olduğunca sürdürülebilir ve uygun maliyetli olmasını sağlamak amacıyla manuel olarak gerçekleştiriliyor.


Sea Stone'un görünümü, kullanılan kabuk ve bağlayıcıların boyutlarına ve miktarlarına bağlı olarak değişiyor. Bu nedenle her bir parçası benzersizdir ve terrazzo benzeri bir estetiğe sahiptir. 

Newtab-22'ya göre bu malzeme, küçük ölçekli ürünlerin tasarımında betona sürdürülebilir bir alternatif haline getirilebilir. Bunun nedeni, deniz kabuklarının, betonun temel bileşenlerinden biri olan ve çimento yapımında kullanılan kireç taşı açısından zengin olmasıdır.Malzeme şimdiye kadar dekoratif karolar, masa tablaları, süpürgelikler ve vazolar gibi ürünler tasarlanmış. Ancak betonun mukavemetini sağlayan özellikleri bulunmadığı için büyük ölçekli projelerde kullanıma uygun değil.


Newtab-22'nin kurucuları Choi ve Jihee Moonprojeyi geliştirmeye devam etmek için deniz ürünleri atığı sorununun yaygın olduğu Güney Kore'nin Seul şehrine taşındı. Bu taşınma sürecini ise şöyle anlatıyorlar:

"Bu geçiş, atılmış deniz kabuklarını Birleşik Krallık'ta elde edeceğimizden çok daha büyük bir ölçekte toplamamıza olanak tanıyor çünkü Güney Kore'nin güneyi atılmış tonlarca deniz kabuğunun kaldırılmasından muzdariptir ve aquafarm ve deniz ürünleri endüstrisi çok büyük."

Proje, Ventura Projeleri iş birliğinin bir parçası olarak Sanal Tasarım Festivali'ne katıldı ve Dezeen Ödülleri 2020‘de sürdürülebilir tasarım kategorisinde de uzun listeye alındı.

Kaynak: Dezeen

Sürdürülebilir Tasarım   

Similar Posts

Ohmie
Ohmie

Milano merkezli Krill Design’ın portakal kabuklarını ve organik ev atıklarını kullanarak tasarladıkları lambaları sizin için araştırdık.

Read more
Notpla Paper
Notpla Paper

Bu hafta, Notpla’nın kendi üretim süreçlerinden arta kalan deniz yosunlarını kullanarak ürettiği kağıtları sizin için araştırdık.

Read more
Xufa Proceso
Xufa Proceso

Bu hafta, Sarah Viguer'nin chufa kullanarak ürettiği materyal üzerine yapılan araştırma çalışmasını inceledik.

Read more
Share
TR