Teknoloji, Bilim ve Sanat

Esra Özkan
24 Kasım Perşembe

18.45 Konuşmaları | Teknoloji, Bilim ve Sanat • 18.45 Konuşmaları serisinin ekim ayında son konuğu Esra Özkan. Teknoloji, bilim ve sanatın güncel yaklaşımlarının anlatılacağı konuşmada yapay zeka, algoritmik sanatlar ve biyosanat alanlarına değinilecek. Bugün dijital sanatlarda nasıl sergiler kürate ediyoruz? Beyaz küpten (white cube) karanlık odalara (black cube) nasıl evrildik? Özkan’ın bu sorularla beraber günümüzde kürasyonların değişen yapısını ele alacağı ‘’Teknoloji, Bilim ve Sanat” başlıklı konuşma, 24 Kasım Perşembe saat 18.45’te İskele’de!

Türkiye’nin ilk dijital sanat müzesi X Media Art Museum’un direktörlüğünü ve küratörlüğünü üstlenen Özkan, eş zamanlı olarak Samsung Türkiye dART küratörlüğünü ve danışma kurulu üyeliği görevini üstleniyor. 2020 yılından bu yana sanat ve teknolojinin kesişimini bir üretim alanı olarak kabul eden sanatçıların eserlerini sergileyen İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin sanat yönetmenliği görevini yürütüyor. Uluslararası alanda birçok sanatçıyla çalışan ve festivalde yer alan Esra Özkan, Ultrech School’da felsefe programında Rosi Braidotti’den ders almış, 2022 yılında SAHA Derneği’nden aldığı bursla Alternatif School’da Türkiye’den seçilen tek küratör olmuştur. Özkan, gelişen teknolojilerin neden olduğu politik ve sosyal sorunlarla ilgilenen disiplinlerarası sanatçılar/teknoloji uzmanlarıyla sık sık işbirliği yapıyor. Esra Özkan’ın küratöryel ve akademik yazıları, felsefeyi post-dijital terminoloji ve post-insan kavramlarının disiplinlerarası sanattaki etkileriyle buluşturuyor. Aynı zamanda Amber Network Festival’deki V’R’ Storytellers atölyesinin ve hackathon’un koordinatörü olan Esra Özkan, 2019-2021 yılları arasında Contemporary Istanbul’un teknoloji ve sanatı bir araya getiren Plugin bölümünün küratörlüğünü de üstlenmiştir.