Çocuk Felsefesiyle Dünyayı Anlamak

Mustafa Ruhi Şirin
24 Mayıs Çarşamba

Kütüphane Buluşmaları | Çocuk Felsefesiyle Dünyayı Anlamak • Serinin bu ayki konuğu Çocuk Vakfı’nın kurucusu Yazar Mustafa Ruhi Şirin. “Çocukların dünya algısı ve tasarımı hakkında bilgimiz yoksa ne çocukları tanıyabiliriz ne de dünyayı. Çocukları tanıma ve anlamaya kuramlardan değil, çocuklardan başlayabiliriz. Önce çocukları çocuklardan öğrenme, felsefemiz olmalı.” Çocuk felsefesi ise kültürel gerçeklik ve medeniyet çemberi içinde çocukla ilgili evrensel bir dil ile kurulabilir. Şirin, ‘Çocuk Felsefesiyle Dünyayı Anlamak’ başlıklı konuşmasıyla Çarşamba günü 19.00’da İskele’de!

Mustafa Ruhi Şirin, 1955 yılında Trabzon’da doğdu. Çocukluğunu doğduğu bir
dağ köyünde ve Karadeniz’in kıyısında geçirdi. Yedi yaşındayken vefat eden ve hiç
unutamadığı babasının çıkıp geleceği günü beklemekten yorulmadı. Uzak denizlere kaptan
olma hayaliyle büyüdü. Radyo ve televizyon programcılığı alanında yüksek öğrenim gördü.
1977’de göreve başladığı TRT’den 35 yıl sonra 2011’de emekliye ayrıldı.
1977’de oğlu doğunca çocuk edebiyatı ve çocuk haklarıyla ilgilenmeye başladı. 1990’da
Çocuk Vakfı’nı kurdu. Çocuk ve yetişkinlerin katılımıyla kurultay ve kongrelerin
gerçekleşmesine öncülük etti. Bir çocukta bütün çocukları düşünmek, cümlesiyle çocuk
felsefesini ifade ediyor. Fakat o, hâlâ uzatmalı (ebedî) bir çocuk. İlk şiirini on üç yaşındayken yazmış: Uyuyor karlı dağ/ Yağ elsiz yağmur/ Yağ... Bu şiiri yazdığı yıldan bu yana günlük tutuyor. 1968-1973 yılları arasında tuttuğu günlükler çatıarasındaki sandıktan kaybolmuş. Çocukken hayal arkadaşı olan Naz’ın günlükleri gerigetireceği umuduyla ve merak içinde bekliyor.